Εργογενετικά Φάρμακα

Αναβολικά

Είναι παράγωγα της τεστοστερόνης. Λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις από αθλητές για να αυξήσουν την μυϊκή δύναμη και μάζα, και την αύξηση της ερυθροποίησης λαμβάνοντας ερυθροποιητίνη. Το δείγμα ούρων είναι η καθιερωμένη εξέταση για έλεγχο του αθλητή (doping control).

Παρενέργειες: Ανεπιθύμητες ενέργειες με την λήψη αυτών των σκευασμάτων είναι η καταστροφή του ήπατος (συκώτι), η μυοκαρδιοπάθεια, η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, η ατροφία των όρχεων, η γυναικομαστία και η μη αναστρέψιμη αλωπεκία (πέφτουν τα μαλλιά).

Παρασκευάζεται από ανασυνδυασμένο DNA. Η χρήση αυτής της ουσίας βοηθάει τους αθλητές να αυξάνουν το μέγεθος των μυών και να χάνουν βάρος.

Παρενέργειες: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιες με αυτές των αναβολικών στεροειδών με επιπλέον την ακρομεγαλία, γιγαντισμό και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Παρόμοια δράση με την αυξητική ορμόνη.

Είναι παράγωγα της τεστοστερόνης (δευδρο-επιανδροστερόνη-DHEA) και ανδροστενδιόνης. Χρησιμοποιούνται ως doping. Αυτών η δράση είναι αμφιλεγόμενη.

Άλλα φάρμακα ευρέως διαδεδομένα είναι η αμφεταμίνη, τα διουρητικά και τα υπακτικά καθώς τελευταία και το αιματολογικό doping.